Tiedä diabetestyyppien erot

Nykykäsityksen mukaan diabetes on joukko erilaisia sairauksia, joita yhdistävä piirre on veren sokeripitoisuuden nouseminen.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes syntyy, kun elimistön immuunireaktio alkaa toimia virheellisesti ja tuhoaa haiman insuliinia tuottavat solut. Tavallisia oireita ovat lisääntynyt virtsaneritys, jano, laihtuminen ja väsymys. Ne kehittyvät yleensä nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa.

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabeteksessa haima tuottaa insuliinia, mutta sen teho on heikentynyt ja siksi verensokeri nousee. Tauti voi muhia vuosia oireettomana, ja paljastua vasta sitten kun korkean verensokerin haittavaikutukset ovat kasvaneet selkeiksi. Tyypillisiä oireita ovat väsymys erityisesti aterioiden jälkeen, jalkasäryt, lihaskouristelut sekä uupumus, johon uni ei auta.

Muut diabetestyypit

Harvinaisempia tai vähemmän tunnettuja diabeteksen muotoja ovat LADA, MODY, raskausajan diabetes ja esidiabetes. Diabetes voi kehittyä myös haiman tulehtumisen, vaurioitumisen tai poiston takia, hormonitoiminnan häiriöstä johtuen tai harvinaisen raudanvarastoitumistaudin eli hemokromatoosin takia.

 

Lisätietoa diabeteksesta saat Diabetesliiton nettisivuilta.