Mikä ihmeen Plasma?

Diabetesseura Plasma on keväällä 2015 perustettu valtakunnallinen diabetesyhdistys, joka on suunnattu tyypin 1 diabeetikoille. Plasma on myös Diabetesliiton jäsen.

No miksi sellainen piti perustaa?

1) Internetin ansiosta vertaistuen ja yhteisötoiminnan ei tarvitse enää muodostua maantieteellisen sijainnin perusteella. Tämän on erityisen hyvin osoittanut vuoden diabetestekona palkittu Ykköstyypin diabetes aikuiset -ryhmä Facebookissa.

2) Verensokeriliuskoja pihdataan joissain paikoissa aivan käsittämättömällä tavalla. Sensorointi on vielä lähinnä luksusta. Monet hyödylliset hoitovälineuutuudet päätyvät diabeetikoiden käyttöön tolkuttomalla viiveellä. Nämä ovat vinoumia, jotka haluamme korjata tavalla tai toisella.

3) Nykyinen tapa erotella diabetestyypit on sekava, eikä ihmekään, että mattimeikäläiset eivät ymmärrä ykkös- ja kakkostyypien diabeteksen eroja kunnolla. Diabetestietämystä pitää lisätä. Ainakin me ykköstyypit olemme hiustyviämme myöden täynnä sitä, kun joku tuttavistamme tulee väittämään, että tautimme olisi parannettavissa oikealla ruokavaliolla.

Mites meinaatte koko maan alueella pystyä toimimaan?

Revimme täyden hyödyn nykyajasta ja käytämme apunamme paljon internet-teknologiaa. Emme lähetä paperipostia vaan sähköpostia. Emme lähetä perinteisiä uutiskirjeitä vaan bloggaamme. Olemme aktiivisesti esillä sosiaalisessa mediassa. Toki muistamme myös sen, että kasvotusten kohtaamista hyvällä porukalla ei voita mikään.

Ketäs kaikkia teitä oikein on?

Plasmalaisia oli vuoden 2016 lopussa lähes 200. Vahvimmin on edustettuna Tampere-Hämeenlinna-Helsinki-akselin ympäristö, mutta pientä painottumaa on havaittavissa myös maan länsirannikolla. Iän puolesta meitä on aika tasainen jakauma 50-80-luvuilla syntyneitä.

No mitä te ny sitten teette?

Osittain varmasti rivijäsenen näkövinkkelistä läpinäkyvää – ellei jopa tylsää – yhteiskunnallista vaikuttamista. Sen vastapainoksi keksimme viihdyttävää toimintaa; tapaamisia, mökkiviikonloppuja, mielenkiintoisen diabetessälän kimppatilauksia ulkomailta… mitä ikinä keksimmekään. Lähetäpä oma ideasi meille vaikka sähköpostilla!

Kenelle tämä yhdistys on tarkoitettu?

Diabetesseura Plasma on 24.4.2015 perustettu valtakunnallinen diabetesyhdistys. Se on suunnattu niille diabeetikoille, joilla on todettu ykköstyypin diabetes tai jokin sen alamuoto.

Kannatusjäseneksi voi liittyä kuka tahansa – myös yritykset ja yhteisöt.

Onko Diabetesseura Plasma osa Diabetesliittoa?

Kyllä, Diabetesseura Plasma on ollut Diabetesliiton jäsen vuodesta 2016 lähtien.

Miksi liittyisin jäseneksi?

Nykyiset diabetesyhdistykset ovat pääosin paikallisyhdistyksiä. Ne toimivat omalla maantieteellisellä alueellaan ja koostuvat kaikista diabeetikoista – ykköstyypit, kakkostyypit, nuoret ja vanhat. Tämä ei kuitenkaan ole mielestämme paras mahdollinen tapa järjestäytyä.

Ykköstyypin diabetes on hyvin erilainen sairaus kakkostyypin diabetekseen verrattuna. Siksi ykköstyypin diabeetikoiden on luontevampaa jutella sairauteen ja omahoitoon liittyvistä asioista toisen ykköstyyppien kanssa.

Paikallisyhdistysten aktiivijäsenet ovat useimmiten seniori-ikäisiä kakkostyypin diabeetikoita. Nuoria ja ykköstyypin diabeetikoita on mukana liian vähän. Siksi yhdistysten toiminta muovautuu enemmän kakkostyypin diabeetikoille sopivaksi.

Tilanne tietysti korjaantuisi sukupolvenvaihdoksella, siis sillä, että nuoret ottaisivat hiljalleen yhdistysten vastuuroolit haltuunsa. Noidankehä on saattanut jo muodostua liian vahvaksi: toiminta ei muutu ilman uutta väkeä, mutta nykyisellään yhdistyksen eivät vain houkuttele uutta verta.

Diabetesseura Plasma perustettiin katsomaan yhdistystoimintaa hieman erinäkökulmasta. Me olemme ykköstyypin diabeetikoiden yhdistys, ja toimimme koko Suomessa. Kun keskitymme nimenomaan ykköstyypin diabetekseen, pystymme edistämään yhteistä asiaamme paremmin kuin tarjoamalla tukea koko diabeteksen laajalle kirjolle.

Miten voin liittyä jäseneksi?

Jos liityt normaalijäseneksi, täytä liittymislomake.

Jos liityt kannatusjäseneksi, maksa jäsenmaksu suoraan verkkokaupassamme.

Paljonko jäsenyys maksaa?

Ks. ajantasaiset jäsenmaksujen suuruudet.

Kuka Diabetesseura Plasmaa pyörittää?

Yhdistyksen taustalla häärää hallitus, mutta käytännössä yhdistystä pyörittävät ne jäsenet, jotka ottavat aktiivisesti osaa toimintaan. Ole sinäkin yksi heistä.